1 Ιουλ 2008

ΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ταχύτητα διαφράγματος και έκθεση
Εάν κοιτάξετε την έκθεση στο σκόπευτρο σας θα δείτε δύο αριθμούς.
Σε μια κανονική ηλιόλουστη ημέρα θα δείτε κάτι μεταξύ '125 16 "ή '500 5,6". Ο πρώτος αριθμός είναι η "ταχύτητα τοu κλείστρου¨ και είναι απλά ο χρόνος που το διάφραγμα θα είναι ανοικτό στο συγκεκριμένο χρόνο , εκφρασμένος ως μέρος ενός δευτερολέπτου. Έτσι το125 σημαίνει ότι το διάφραγμα θα είναι ανοικτό για τον 1/125th ενός δευτερολέπτου, και 500 σημαίνει ότι θα είναι ανοικτό για τον 1/500th ενός δευτερολέπτου. Ο δεύτερος αριθμός, το f-θέση, σας λέει το μέγεθος της τρύπας (άνοιγμα) στο φακό. Αυτός ο αριθμός είναι επίσης ένα μέρος. Ο αριθμός αντιπροσωπεύει το εστιακό μήκος του φακού που διαιρείται με τη διάμετρο του ανοίγματος. Έτσι ένα άνοιγμα που είναι 10mm στη διάμετρο σε έναν φακό 80mm θα έχει έναν αριθμό f/8 και η ρύθμιση f/16 στον ίδιο φακό θα είναι 5mm . Από αυτό μπορείτε να δείτε ότι αν αλλάξετε φακό, ας πούμε σε ένα εστιακό μήκος, για παράδειγμα, 160mm τότε το μέγεθος του f8 ανοίγματος θα είναι 20mm. Εντούτοις, επειδή το διάφραγμα είναι τώρα δύο φορές η απόσταση από το φιλμ(η το σένσορα) το ίδιο ποσό φωτός θα φθάσει στο φιλμ. Αυτό είναι λίγο σύνθετο αλλά είναι μαθηματικά. Τώρα μπορείτε να δείτε ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός "φ", για παράδειγμα f/16, είναι στη πραγματικότητα μια μικρότερη τρύπα και αφήνει λιγότερο φως να περάσει από f/8.
μεγάλο άνοιγμα διάφραγμα=μικρός αριθμός f
μικρό άνοιγμα διαφράγματος= μεγάλος αριθμός f
Το θέμα είναι ακόμη πιο περίπλοκο με τους σύγχρονους φακούς. Έτσι η καλή παλιά f-θέση ενεργεί ως ονομαστικός δείκτης της ποσότητας φωτός που θα φθάσει στο φιλμ η το σένσορα, και όχι μια ακριβή μέτρηση του μεγέθους του ανοίγματος. Αυτή η ποσότητα φωτός είναι ανεξάρτητη από το εστιακό μήκος του φακού.
Θερμοκρασία φωτισμού στη κλίμακα  KELVIN
Σίγουρα σας έτυχε να τραβήξετε  μια φωτογραφία και να βγάζει πάρα πολύ κίτρινο η πάρα πολύ μπλε ή να έχετε πάρει   μερικές  φωτογραφίες  , και καθεμία να παρουσιάζει και μια κυριαρχία χρώματος επάνω  της. Οι νέες σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουν  επιλογές  από πολλά και διαφορετικά προγράμματα, από την χαμηλη θερμοκρασία φωτισμού , έκθεση σε  σκιά, σε συννεφιά, μέχρι και τη φωτογράφιση του αντικειμένου σας κάτω από λάμπες φθορισμού .  Οι αυτόματες ρυθμίσεις   κάνουν μια ουσιαστική εργασία, αν  έχουμε όμως  τη δυνατότητα μιας ακριβέστερης  ρύθμισης της θερμοκρασίας του φωτός , γιατί να μην τη δοκιμάσουμε  - δεν θα  βλάψει.  Ψάξτε στο μενού και θα τη βρείτε. ( συνυπάρχει με το white balance)
                                       Kelvin Temperature Scale
                                          8000 - 16000 ºK          γαλάζιος ουρανός
                                         7800 - 7500 ºK            απόγευμα-δύση
                                         6800 ºK                      συννεφιά
                                        5600 ºK                      φως ημέρας
                                        4400 - 4000 ºK          αυγή
                                        3200 - 4000 ºK          τεχνητός  φωτισμός. 
                                                                          λάμπες φθορισμού
                                        2500 ºK                      φως κεριού
Αν και, στο διαδίκτυο η σε διάφορα συγγράμματα  οι τιμές  Kelvin  ποικίλλουν ,  τιμές όπως 5600 EK (φως της ημέρας) και 3200 EK (τεχνητό φως) είναι τυποποιημένες, και κατά τη φωτογράφιση με αυτές  δεν πρόκειται να κάνετε ποτέ  λάθος.