19 Ιουλ 2008

Ο Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας και το Athens Photo Festival 2008

Ο Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας στην Αθήνα (από το 1987) αποτελεί τον παλαιότερο θεσμό μαζικών φωτογραφικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και έναν από τους παλαιότερους στην παγκόσμια φωτογραφική σκηνή.
Στις δεκατρείς έως σήμερα διοργανώσεις του έχουν παρουσιαστεί περισσότερες από 400 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων φωτογράφων και έχουν διοργανωθεί περισσότερες από 200 παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν δύο διεθνή φωτογραφικά συνέδρια, διαλέξεις, προβολές, φωτογραφικά σεμινάρια και εργαστήρια και ελληνικά και διεθνή portfolio reviews που είχαν ως αποτέλεσμα (στο τέλος της δεκαετίας του ‘80) την για πρώτη φορά σημαντική εξαγωγή ελληνικών και ομαδικών εκθέσεων σε σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις του εξωτερικού (Mois de Photo a Paris, Primavera Fotografica, Houston FotoFest, Nice Audiovisuel, Israeli Biennale κ.ά.) καθώς και την πρόκληση σημαντικών δημοσιευμάτων για την ελληνική φωτογραφία στο διεθνή ημερήσιο (Le Monde, Liberation κ.ά.) και περιοδικό τύπο (Camera International, European Photography, Foto, Focus κ.ά.).
   
Στέλιος Ευσταθόπουλος, Camera International    Στεφανία Μιζάρα, Belleville et Menilmontant
                                                          
                                                         all rights reserved                                     
                                                                   
 
Το φθινόπωρο του 2007  ήταν η τελευταία ως ετήσιος θεσμός- διοργάνωσή του ο Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας στην Αθήνα ,ολοκληρώνοντας  ένα γόνιμο κύκλο δύο δεκαετιών (1987-2007) γεμάτων από μνήμες πετυχημένων ενεργειών που τοποθέτησαν την ελληνική φωτογραφία στην παγκόσμια φωτογραφική σκηνή.
Η φετινή  διοργάνωσή του με τη μορφή Διεθνούς Βiennale  σαν Athens Photo Festival που η διοργάνωσή του προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2008, συνιστά φυσική συνέχεια του εικοσαετούς Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας στην Αθήνα που αποτέλεσε τον πρωτεύοντα και παλαιότερο ελληνικό θεσμό μαζικών εκδηλώσεων αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφίας.
                       Γιώργος Χαϊδόπουλος,         Ισμήνη Γούλα 2006
                                                   all rights reserved

Πρόκειται για ένα διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικό γεγονός που εντάσσεται σε ένα δίκτυο διεθνών φωτογραφικών διοργανώσεων καθιστώντας και την Αθήνα επίκεντρο της διεθνούς φωτογραφικής σκηνής. Επιδίωξη της διοργάνωσης είναι να διευρύνει την υπάρχουσα πλατφόρμα παρουσίασης της ετήσιας ελληνικής φωτογραφικής παραγωγής και επαφής καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες.
Το εκθεσιακό πρόγραμμα του Athens Photo Festival 08 περιλαμβάνει περισσότερες από 40 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  
Θεματικό εκθεσιακό πρόγραμμα
Ο κεντρικός άξονας των εκθέσεων επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο θέμα που πραγματεύεται η φετινή διοργάνωση και που είναι η μεσόγειος.
Παράλληλο εκθεσιακό πρόγραμμα
Εκθέσεις σε γκαλερί και αίθουσες τέχνης της πόλης παρουσιάζουν έργα Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, χωρίς απαραίτητα το έργο τους να συσχετίζεται με το θέμα. Ο άξονας αυτός επιδιώκει να παρουσιάσει έργα ιδιαίτερου εικαστικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.
Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι
Η έκθεση Νέοι Έληνες Φωτογράφοι 2008 εισέρχεται δυναμικά στην τρίτη δεκαετία παρουσίας της στο φωτογραφικό χώρο. Στόχος της διοργάνωσης είναι να διευκολύνει την πρόσβαση νέων καλλιτεχνών στον εικαστικό χώρο και την ανάδειξη του έργου τους στο ευρύτερο κοινό.
Ομαδικές εκθέσεις
Μία σειρά από ομαδικές εκθέσεις σημαντικού ενδιαφέροντος πλαισιώνουν το εκθεσιακό πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ.
Η φωτογραφία στις βιτρίνες της Αθήνας
Κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης, βιτρίνες γνωστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας  θα φιλοξενήσουν φωτογραφίες νέων Ελλήνων φωτογράφων, φέρνοντας το φωτογραφικό μέσο στην άμεση θέα του Αθηναϊκού κοινού.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ 2008»
Αθήνα, Νοέμβριος 2008
 Ο θεσμός της έκθεσης «Νέοι Έληνες Φωτογράφοι» που γεννήθηκε και μεγάλωσε πλάι στον Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας στην Αθήνα εισέρχεται δυναμικά στην τρίτη δεκαετία παρουσίας του στα καλλιτεχικά δρώμενα της χώρας. Στόχος της διοργάνωσης είναι να διευκολύνει την πρόσβαση νέων φωτογράφων στην καλλιτεχνική σκηνή, την ανάδειξη του έργου τους και να έρθουν σε επαφή με το ευρύ  κοινό. Η έκθεση Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2008 διεξάγεται με την υποστήριξη της Γ.Γ. Νέας Γενίας. Την ευθύνη της διοργάνωσης φέρει το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
Άρθρο 1. Προκήρυξη
Tο Eλληνικό Kέντρο Φωτογραφίας προκηρύσσει την 17η Πανελλήνια Έκθεση Φωτογραφίας Nέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2008. H έκθεση θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2008, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival / 15ου Διεθνούς Mήνα Φωτογραφίας στην Aθήνα, σε αίθουσα που θα ανακοινωθεί.
Άρθρο 2. Δικαίωμα Συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής στην έκθεση αυτή έχουν όλοι οι νέοι φωτογράφοι, ερασιτέχνες, επαγγελματίες και σπουδαστές σχολών από 18 έως 30 ετών, (που έχουν γεννηθεί μετά τις 1/1/1978) και έχουν την ελληνική ιθαγένεια ή είναι ελληνικής καταγωγής.
Άρθρο 3. Θέμα
Tο θέμα είναι ελεύθερο, αρκεί οι εικόνες που θα υποβληθούν να παρουσιάζουν το σύνολο ή μέρος μιας φωτογραφικής εργασίας και να έχουν ομοιογένεια στο περιεχόμενο και το ύφος.
Άρθρο 4. Tεχνικές Προδιαγραφές
Η κάθε πρόταση θα πρέπει να συντίθεται από ένα σύνολο οκτώ -το ελάχιστο- έως δώδεκα -το περισσότερο- σε ένα κοινό μέγεθος και εκτύπωσης της επιλογής του συμμετέχοντος, ανεξαρτήτως του τελικού μεγέθους της προτεινόμενης παρουσίασης. Oι φωτογραφίες δεν πρέπει να είναι επικολλημένες σε οποιοδήποτε άλλο υλικό (χαρτόνι κ.λπ.). Διαφάνειες (σλάιντ) ή ψηφιακά αρχεία σε CD κ.λπ. δεν γίνονται δεκτό. Τα έργα θα υποβάλλονται ταχυδρομικώς σε ψηφιακή μορφή CD-Rom ή σε μορφή τυπωμάτων και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (αρχεία χαμηλής ανάλυσης). Σε περίπτωση που η συμμετοχή συνιστά εγκατάσταση είναι απαραίτητη η λεπτομερής περιγραφή τόσο της εγκατάστασης όσο και των υλικών κατασκευής με σχέδια, δείγματα των υλικών και φωτογραφίες του έργου.
Άρθρο 5. Aριθμός Συμμετοχών
Kάθε συμμετέχων μπορεί να υποβάλει το ανώτερο δύο διαφορετικές εργασίες του με δύο διαφορετικές δηλώσεις συμμετοχής.
Άρθρο 6. Περιορισμοί Oι εργασίες που θα υποβληθούν δεν θα πρέπει να έχουν εκτεθεί σε ατομική ή άλλη ομαδική έκθεση και ούτε θα πρέπει να εκτεθούν σε άλλη έκθεση πριν  
από το τέλος του Oκτωβρίου 2008. Eξαίρεση αποτελούν οι σπουδαστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται με την ευθύνη των σχολών στους εκθεσιακούς χώρους τους.
Άρθρο 7. Δήλωση συμμετοχής
Kάθε συμμετέχων πρέπει απαραίτητα να συμπληρώσει την έντυπη δήλωση συμμετοχής που
βρίσκεται διαθέσιμη στο δικτυακό τόπο www.photofestival.gr.
Άρθρο 8. Προθεσμία υποβολής
Tελευταία ημερομηνία αποστολής της αίτησης συμμετοχής και του φωτογραφικού υλικού  oρίζεται η 7 Σεπτεμβρίου 2008.
Για περαιτέρω πληροφορίες  επικοινωνήστε .
Τσάμη Καρατάσου 15
117 42 Αθήνα